Τι φταίει για την διακοπή ρεύματος στη Βρετανία;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εξηγήσεις για τα αίτια της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος που επηρέασε ένα εκατομμύριο Βρετανούς σε Αγγλία και Ουαλία και την ομαλή ροή των συγκοινωνιών καλείται να δώσει η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτροδότησης στην ανώτατη ελεγκτική αρχή.

Η μεγαλύτερη και ευρύτερη διακοπή ρεύματος των τελευταίων χρόνων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο με επιβάτες παγιδευμένους επί ώρες στα ακινητοποιημένα τραίνα. Η ηλεκτροδότηση 900.000 χιλιάδων πελατών αποκαταστάθηκε, ωστόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο εξακολουθεί να είναι προβληματικό με ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων.

Η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Νοτιοδυτικής, Νοτιοανατολικής, Βόρειοανατολικής Αγγλίας και της Ουαλίας οφείλεται στην ταυτόχρονη βλάβη σε δύο υποσταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού. Ο ένας λειτουργεί με πετρέλαιο και βρίσκεται στο Bedfordshire, βορείως του Λονδίνου, ο άλλος στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Yorkshire, όπου λειτουργεί μονάδα ανεμογεννητριών.

Στο σκοτάδι χιλιάδες Βρετανοί

Οι δύο ταυτόχρονες βλάβες σημειώθηκαν στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής και αποκαταστάθηκαν μια ώρα μετά. Παρόλα αυτά προκάλεσαν χάος στα σιδηροδρομικά δίκτυα, σε επιχειρήσεις ακόμα και νοσοκομεία που αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν τις δικές τους γεννήτριες.

Ο σταθμός King Cross που φιλοξενεί όλα τα δρομολόγια προς βόρεια Αγγλία και Σκωτία, άρχισε να λειτουργεί αργά την Παρασκευή το βράδυ μετά από πολύωρο κλείσιμο ενώ εκατοντάδες επιβάτες εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι στο Λονδίνο.

«Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο» αποκάλεσε την ταυτόχρονη βλάβη σε δύο σημαντικούς υποσταθμούς παραγωγής, εκπρόσωπος της Κρατικής Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος. «Σπάνιο φαινόμενο» που ωστόσο προκάλεσε χάος στο ένα τέταρτο της χώρας.

Πηγή: DW