Αδωνις Γεωργιάδης: Θα γίνουμε η πιο φιλική χώρα για επενδύσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για την πιστοποίηση της ταυτότητας των προϊόντων, αλλά και τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προβεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για τη διάσωση δέκα μεγάλων επιχειρήσεων, αποκαλύπτει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να παίρνει καμία ευθύνη, γιατί την ευθύνη θα την έχει πάρει από πριν η Βουλή με τον νόμο που έχει θεσπίσει. Θέλουμε να βρούμε τα όρια εκείνα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και θα μπορούσαν να απεμπλέξουν τελείως τον υπάλληλο. Να μπαίνουν δεδομένα στον υπολογιστή, να μπαίνει και η έκθεση του εμπειρογνώμονα και να βγαίνει το αποτέλεσμα για το ‘κούρεμα’ που του αναλογεί ή όχι. Όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί σε ένα σταθμισμένο πλαίσιο, διότι διαφορετικά μπορεί να πλήξει τον ανταγωνισμό εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων», επισημαίνει.

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, αναφέρει πως το διυπουργικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί  προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από τις τράπεζες, αλλά και ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις. «Όλη η ιδέα του διυπουργικού νομοσχεδίου είναι να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Από την πλευρά μας θα εισαχθούν διατάξεις που θα αφορούν τις τη διαδικασία αδειοδότησης των επειχειρήσεων, το ΓΕΜΗ, καθώς και την ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και του ελέγχπυ των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι αυτό το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο να αποτυπώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της ΕΕ».

Ο ίδιος, ακόμη, καλεί τους κύριους μετόχους της Creta Farms να παράσχουν στις τράπεζες τις αναγκαίες εγγυήσεις που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της αλλαντοβιομηχανίας και την ομαλή λειτουργία της, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

«Δεν έχουν βάλει ακόμη ενέχυρο τις μετοχές τους. Η υπογραφή του MoU είναι η καλή τους πρόθεση, δεν αποτελεί ενέχυρο μετοχών. Οι ιδιοκτήτες της Creta Farms θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν σοβαρά εάν θα παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να μπορεί η επιχείρηση να είναι σε λειτουργία ή εάν θα αποφασίσουν ότι θέλουν να ρισκάρουν μόνοι τους», τονίζει.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως «είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, από τις οποίες έχω ζητήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο να εξετάσουμε τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (από τη λίστα των 170 προς διάσωση), μία προς μία ξεχωριστά μαζί με τους ιδιοκτήτες τους».