Με πρωτοβουλία Κατσαφάδου ανεστάλη η κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων τουρισμού και αναψυχής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο φως άναψε η κυβέρνηση για την παράταση της κατεδάφισης εγκαταστάσεων αναψυχής ή τουρισμού, με πρωτοβουλία του  βουλευτή Πειραιά, της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία επί  του πολυνομοσχεδίου  της κυβέρνησης  και έγινε αποδεκτή.

Η  σχετική τροπολογία προβλέπει την αναστολή της προθεσμίας 30 ημερών, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, για την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων αναψυχής ή τουρισμού.
Όπως αναφέρει ο κ.Κατσαφάδος στην αιτιολογική έκθεση τη τροπολογίας του,  αντιμετωπίζεται πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω καθυστερημένης κοινοποίησης εκθέσεων αυτοψίας από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων, εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτές αφορούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις αναψυχής ή τουρισμού, η κατεδάφισή τους σε 30 ημέρες εντός του θέρους θα έχει παρενέργειες όχι μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν αυθαιρετήσει, αλλά στους απασχολούμενους σε αυτές, τους επισκέπτες και την εικόνα τουριστικών περιοχών.

Για το λόγο αυτό αναστέλλεται η προθεσμία των 30 ημερών μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2019, ούτως ώστε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών να γίνει μετά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα γίνει κατεδάφιση των κατασκευών που εμπίπτουν στη ρύθμιση, με αυστηρή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και για αυτό το ΥΠΕΝ δεσμεύεται.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η ρύθμιση καταλαμβάνει μόνο το τρέχον έτος, εν όψει της μόνιμης και γενικής ρύθμισης του ζητήματος που θα ακολουθήσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται πάντως ότι η εν λόγω τροπολογία έγινε αποδεκτή μόλις ελάχιστα λεπτά πριν από τη λήξη της συζήτησης και αφού  είχε αποχωρήσει σύσσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πραξικοπηματικές ενέργειες εξαιτίας των εκπρόθεσμων τροπολογιών του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.