Την τιμή του χρυσού σε δολάρια κατά 7% αυτό το μήνα και του Bitcoin κατά 18%, ανέβασαν οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν συναλλαγματικό πόλεμο.
«Ο χρυσός δεν είναι παθητικό κανενός και δεν μπορεί να τυπωθεί», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάντελ, επιφανής οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια το 2011.
Ωστόσο, το Blooomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει πως, η ιδέα ότι αυτά είναι σταθερά μέσα διαφύλαξης αξίας δεν ευσταθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: “Μην ξεγελαστείτε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς είναι κάποιο είδος απόδειξης του στάτους του χρυσού ή του bitcoin ως «ασφαλές χρήμα»
Συγκεκριμένα, το 2018, η Bitcoin έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του μετά από 15πλασιασμό της τιμής του το προηγούμενο έτος. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αύξηση των τιμών κατά 220% το 2019 δεν θα αντιστραφεί.
Η συγκέντρωση πλούτου από bitcoin από επενδυτές που ψάχνουν να βρουν μοτίβα στην αγορά -περίπου 1.000 διευθύνσεις ελέγχουν το 85% της προσφοράς του – σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή.
Παράλληλα, οι οπαδοί του χρυσού πιστεύουν ότι τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του ως μέσο συναλλαγών δείχνουν ότι θα είναι πάντοτε σε ζήτηση και θα διατηρεί την αξία του. Αλλά οι τιμές του χρυσού εξαρτώνται επίσης από την ανθρώπινη ψυχολογία και την επενδυτική συμπεριφορά που θυμίζει αγέλη.
Συγκεκριμένα, οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων το 2011, αλλά μειώθηκαν σύντομα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μια μεγαλύτερη έκρηξη που οδήγησε στα πρώτα κύματα νομισματικής χαλάρωσης. Εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 20% κάτω από αυτό το επίπεδο σήμερα. Ο Δείκτης Bloomberg Barclays Global Treasures, ο οποίος μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων, έχει αυξηθεί κατά περίπου 11% κατά την ίδια περίοδο σε βάση συνολικής απόδοσης.