Ποια χώρα κερδίζει από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, τα διεθνή χρηματιστήρια εισπράττουν με νευρικότητα την αντιπαράθεση και οι αγορές βγαίνουν χαμένες. Ο μόνος κερδισμένος από την εμπορική αντιπαράθεση των δύο χωρών, βγαίνει το Βιετνάμ.

Και αυτό γιατί, τα εργοστάσια στη χώρα δεν προλαβαίνουν να δέχονται παραγγελίες, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί αποτρέπουν τις ξένες εταιρείες από το να αναθέτουν τμήματα της παραγωγής τους στην Κίνα.

Πλέον το Βιετνάμ τείνει να εκτοξευθεί στη διεθνή αγορά ως ο κύριος παραγωγός κινητών τηλεφώνων και ανταλλακτικών υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, χρειάζεται να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσει το Βιετνάμ τα επίπεδα παραγωγής της Κίνας, όπως επισημαίνει  ο Βου Χούου Τανγκ, ιδιοκτήτης της Bac Viet Technology, που σήμερα κατασκευάζει πλαστικά στοιχεία των εκτυπωτών της Canon, τα μουσικά όργανα της Korg και μεγάλα τμήματα της παραγωγής των μοντέλων κινητών τηλεφώνων της Samsung. «Η αγορά του Βιετνάμ είναι ακόμη πολύ μικρή για να απορροφήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέα εργοστάσια», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως ακόμη είναι κατά 5-10% πιο ακριβή η εξασφάλιση πρώτων υλών εν σχέσει με την Κίνα.

Ένας φαύλος κύκλος, που όμως αναμένεται να ανατραπεί, δεδομένου ότι η Apple έχει δείξει πρόθεση να συνεργασθεί με τη Samsung και να παράγει τα νέα iPhone στο Βιετνάμ. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναβάθμιζε ποιοτικά τη βιομηχανία της χώρας, ανοίγοντάς της διάπλατα τον δρόμο για το μέλλον.

Πριν μία δεκαετία ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας της Samsung δημιούργησε το πρώτο της εργοστάσιο στο Μπακ Νίνχ του Βιετνάμ, θέλοντας να μειώσει την εξάρτηση της παραγωγής της από την Κίνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα τα κόστη παραγωγής της στην Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις της έπειτα από το μποϊκοτάζ που εφάρμοσε το Πεκίνο απέναντι στα νοτιοκορεατικά προϊόντα, λόγω της ένταξης της Σεούλ στο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ το 2017.

Στον απόηχο του εμπορικού πολέμου, οι ξένες εταιρείες που είναι κολοσσοί,  αναζητούν καινούργιες τοποθεσίες για φθηνότερη παραγωγή των προϊόντων τους. Και το Βιετνάμ αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο για πολλούς ξένους κολοσσούς.

Η Nintendo έχει μεταφέρει την παραγωγή της κονσόλας της Switch, η ταϊβανέζικη Foxconn έχει ανακοινώσει την αγορά μεγάλων εκτάσεων για επέκτασή της στη χώρα, αλλά και οι ταϊβανέζοι συνεργάτες της Apple έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους εκεί. Ήδη στο Βιετνάμ κατασκευάζεται σχεδόν το 50% της παραγωγής της Nike και της Adidas.

Με τις νέες επενδύσεις, η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει  στη βελτίωση των οδικών αρτηριών της, επιχειρεί βελτιώσεις στα λιμάνια της και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διευκολύνει τις ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, είναι ακόμη δύσκολο να ξεπεράσει ή να ανταγωνιστεί την Κίνα. Με 100 εκατ. πληθυσμό σε σχετικά μικρή έκταση, η αξία της γης στο Βιετνάμ ακόμη είναι πολύ υψηλή και η ύπαρξη έμπειρου και  εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ακόμη μικρή.

Για αυτό τον λόγο, πολλές  ξένες εταιρείες  είναι ακόμη διστακτικές να μεταφέρουν στο Βιετνάμ την παραγωγή τους από την Κίνα.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του Ντόναλντ  Τραμπ  τον περασμένο μήνα, ότι  το Βιετνάμ ενδέχεται ν’ αποτελέσει τον επόμενο στόχο για νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Όμως η βιετναμική κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει καλές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τιμωρώντας μάλιστα εξαγωγείς που παρανόμως προσθέτουν στις ετικέτες τους το Made in Vietnam προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.