Προς διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΝ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θέτει σε δημόσια διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου το διυπουργικό αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από τις τράπεζες, αλλά και ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις, ώστε, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, να γίνει εύκολη η ζωή των επιχειρηματιών.

«Ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά», ανέφερε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Γεωργιάδης, «ασχολούμαστε με όλες τις επενδύσεις κι έχω “ξεκολλήσει” και αρκετές μικρότερου μεγέθους γιατί θέλω να βοηθήσω και τον τελευταίο που θέλει να κάνει επένδυση στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζουμε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου, ώστε, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, να κάνουμε εύκολη τη ζωή των επιχειρηματιών».

Για τις επενδύσεις σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα είπε: «Η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει φέτος. Οι επενδυτές μας έφεραν έναν πίνακα με 15 προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα να “κολλήσει” η επένδυση, και σήμερα που μιλάμε έχουν “ξεκολλήσει” και τα 15. Το ίδιο θα γίνει με την Αφάντου της Ρόδου. Υπάρχει, επίσης, μια άλλη τεράστια επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης, για την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επένδυση αυτή θα “περάσει” από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης στην επόμενη συνεδρίασή του».

Σχετικά με τη Μαρίνα της Χίου ανέφερε: «”Ξεκόλλησε” πάρα πολύ γρήγορα και την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης. Τη Μαρίνα της Χίου θα την αναπτύξει ένας Χιώτης, πατριώτης και πολύ δυνατός επιχειρηματίας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος».

Για τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ανέφερε: «Σ’ αυτήν την εταιρεία, από την οποία εξαρτάται η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το φυσικό αέριο ώστε να επεκταθεί σε πόλεις της περιφέρειας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο μισούς από τους “53” και μισούς από τους πιο δεξιούς του κόμματος, με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντιπαράθεση και όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει γίνει μισό έργο».

Απορρόφηση ΕΣΠΑ

Για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Όπως προκύπτει από την επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χαν, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα κινδυνεύει να μην απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ο μνημονιακός στόχος, δηλαδή ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, ήταν να απορροφήσουμε 2,8 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουμε απορροφήσει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ. Άρα, κινδυνεύει η χώρα μας και να χάσει χρήματα και να μην επιτύχει τον μνημονιακό στόχο. Συμπερασματικά, άφησαν το ΕΣΠΑ χάλια παρόλο που διαφήμιζαν πόσο σπουδαίοι ήταν. Συνεπώς, όταν είσαι τόσο μακριά από το στόχο που ο ίδιος έχει θέσει, καλό είναι να είσαι σεμνός στις ανακοινώσεις σου». Τέλος, για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Στη διαχείριση των απορριμμάτων μιλάμε για Βατερλό ανυπερβλήτου μεγέθους. Όταν εξελέγη η κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ακύρωσε τον περιφερειακό σχεδιασμό του προηγούμενου περιφερειάρχη κ. Σγουρού, καθώς είπε τότε ότι “οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν τα σκουπίδια διαφορετικά από τους μνημονιακούς”. Δεν έφτιαξε, όμως, κάτι διαφορετικό και σήμερα είμαστε “κολλημένοι” πάλι με τη Φυλή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε: «Υπήρχε μία εγγενής εσωτερική αντίφαση. Υπήρχαν κάποιοι υπουργοί, όπως ο κ. Πιτσιόρλας, ενδεχομένως ο κ. Φλαμπουράρης υπό μία έννοια, που είχαν και πολιτικό συμφέρον να ξεκολλήσουν τις επενδύσεις, αλλά είχαν από κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Σταθάκη και όλους τους άλλους, οι οποίοι για λόγους ιδεοληπτικούς δεν ήθελαν να γίνει τίποτα».