Φωτιά στην Εύβοια: Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Οι φλόγες έχουν ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια. Η πύρινη λαίλαπα έχει κυκλώσει και τους οικισμούς Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Οι περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν ήδη σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά ενώ η διαδικασία απομάκρυνσης των πολιτών από το Σταυρό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο Μακρυμάλλη ο Θεοδωρικάκος

Στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, έφτασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν -με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο- τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.
Παράλληλα, εκκενώθηκε και το χωριό Σταυρός, καθώς και το μικρό χωριό Πλατάνας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΜΠΕ οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά.

Όπως τόνισε ο ίδιος η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια. Μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».