Προειδοποίηση για “κατάρρευση” της Σαντορίνης λόγω του “υπερτουρισμού”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης για τον υπερτουρισμό που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στη Σαντορίνη.  Με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρεται ειδικά στην «υπερφόρτωση» του νησιού της Σαντορίνης με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Ειδικά στο φόντο ανάπτυξης των «mega – κρουαζιερόπλοιων» με δυο και τρεις χιλιάδες επιβαίνοντες, αλλά και θηριώδη εκτοπίσματα, όπως είναι σήμερα η τάση ναυπηγήσεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα σε ποια λιμάνια θα «πέφτουν» τα εν λόγω πλοία αλλά και πού θα πηγαίνουν οι χιλιάδες επιβάτες, ειδικά όταν επιβιβάζονται σε νησιά με κατοίκους που είναι πολλές φορές λιγότεροι από τους επισκέπτες.

Ο  κ. Ανδρεάδης  αναφέρει «Θυμίζω ο @setegreece έχει επισημάνει: Άμεση επιβολή τέλους ανά αποβιβαζόμενου επισκέπτη κρουαζιεροπλοίου υπέρ υποδομών. Φρένο σε άναρχη υπέρ δόμηση. Συμμετρική φορολόγηση σε μισθώσεις Airbnb. Χωρίς σχεδιασμό 10ετίας & crisis management η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει.»

Το έγκυρο διεθνές περιοδικό  Economist, είχε  δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο έκανε λόγο για την δημοφιλία της Σαντορίνης και ότι μόνο στο Instagram είχε 5,1 εκατ. posts, καθώς όπως σημείωνε το άρθρο, το νησί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το ηλιοβασίλεμα του, τη θέα του και την αρχιτεκτονική του και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των «μανιακών» με τη φωτογραφία τουριστών και προκαλώντας αρκετά προβλήματα στους κατοίκους.

Το δημοσίευμα συνεχίζει ότι οι διαμονές στο νησί έχουν αυξηθεί κατά 66% και οι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τις συνεχείς φωτογραφίες.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι τουρίστες σκαρφαλώνουν στις ταράτσες, στις στέγες, στα μπαλκόνια προκειμένου να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφία με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα είναι ότι οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει σχετική πινακίδα που γράφει: «Σεβασμός!… είναι οι διακοπές σας… αλλά είναι και το σπίτι μας.».