Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η Εύβοια – Εκκενώνονται οικισμοί

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Αεροπλάνα από την Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για βοήθεια.

Έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Μακρυμάλλη, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού στο Μακρυμάλλη.

Η εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού. Στο χωριό Μακρυμάλλη, η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων.

Λίγο πριν από τις 4 μ.μ. περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.https:/

Επιπλέον, εκκενώνεται το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό, ενώ οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Από τιε φλόγες, δεν γλύτωσε ένας πυροσβέστης, ο οποίος  τραυματίστηκε και μεταφέρεται  μεταφέρεται στο ΚΑΤ για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των εγκαυμάτων που φέρει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά στη φωτιά επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.