Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στην χώρα μας έχασαν την ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.

Άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μικρότερη συχνότητα πνιγμών σε σχέση με την Ελλάδα. Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα ισοβάθμησαν στην καλύτερη θέση με 0,4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία το ποσοστό ήταν 0,8, καθαρά κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Μακράν οι μεγαλύτερες συχνότητες θανάτου λόγω πνιγμού καταγράφηκαν στην Λιθουανία και την Λετονία, όπου έχασαν την ζωή τους 6,5 και 6,1 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ρουμανία (3,2) και η Εσθονία (3,1), που σημαίνει ότι αριθμητικά η Βαλτική Θάλασσα είναι η πιο επικίνδυνη.

Σημειώνεται πως σε όλες της χώρες πλην του Λουξεμβούργου οι πνιγμοί των ανδρών είναι παρασάγγας περισσότεροι από των γυναικών. Τα στατιστικά καλύπτουν θανάτους που έλαβαν χώρα μετά από κατάδυση σε θάλασσα, πισίνα, ποτάμι ή λίμνη ή πτώση σε μπανιέρα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια.

  • Η αναλογία αντρών/ γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1.
  • Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.
  • Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά.
  • Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
  • Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών.
  • Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Για παράδειγμα:

  • Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη.
  • Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρούσει σε κάποιο λουόμενο.
  • Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.