Πολύτιμες “ανάσες ζωής” από το Andros Jet στην Σαμοθράκη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Περισσότερα από 1.500 άτομα έχουν αναχωρήσει από χθες, από τη Σαμοθράκη ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός τους, μετά την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη με ταχύπλοο καταμαράν “Andros Jet”.

Το νησί της Σαμοθράκης παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή, εξαιτίας των βλαβών που σημειώθηκαν στα δύο επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία “ΣΑΟΣ” και “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη.

Την γραμμή είχαν απομείνει να εξυπηρετούν το επιβατηγό πλοίο “ΖΕΦΥΡΟΣ”, ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό πλοίο “ΑΝΑΞ” για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το “ΖΕΦΥΡΟΣ”.

Και τα δύο αυτά τελευταία πλοία αναγκάσθηκαν να διακόψουν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλε η Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης,  λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Οι οριακές αυτές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει το νησί αποκλεισμένο, ενώ η λύση που έσπευσε να δώσει το Υπουργείο Ναυτιλίας  με το επιβατηγό – οχηματαγωγό “AZORES EXPRESS” δεν τελεσφόρησε εξαιτίας των προβληματικών λιμένων υποδομών της Σαμοθράκης οι οποίες σε συνδυασμό με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια επιβατών και οχημάτων την προσέγγιση του πλοίου στο νησί.

Εν τέλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν “Andros Jet” δίδοντας με τον τρόπο αυτό μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοική σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, ενώ το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το οχηματαγωγό “ΑΝΑΞ” το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το επιβατηγό “ΖΕΦΥΡΟΣ”, μετά την άρση του απαγορευτικού και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί», σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

«Το ερώτημά μας είναι πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα, το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει» στη Σαμοθράκη, επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας  έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση.

«Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο», τόνισε ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Αυτό που αναμένει πλέον το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να δει αν μέχρι το Σαββάτο θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “ΣΑΟΣ” ώστε να επιστρέψει στα προγραμματισμένα δρομολόγια του, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη του έτερου πλοίου “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” καθώς – σύμφωνα με τις πηγές του 5Wnews  – “κανείς από την εταιρία δεν έχει παράσχει την παραμικρή ενημέρωση προς τις αρμόδιες αρχές του ΥΝΑΝΠ για το πότε θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη του”.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν εφησυχάζει και παράλληλα αναζητεί και άλλες ρεαλιστικές λύσεις στο ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο το πλοίο “ΣΑΟΣ” να επιστρέψει στα δρομολόγια του.