Τραγικές εικόνες αντικρύζουν από το πρωί οι κάτοικοι των οικισμών στην Εύβοια – Πέρασαν νύχτα αγωνίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε συναγερμό παραμένουν οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια,  καθώς η φωτιά εξακολουθεί να κατακαίει το δάσος ανάμεσά τους.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, συνεχίστηκε η  μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια.   Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν ξανά στη μάχη με τις φλόγες, ενώ κατά τη διάρκεια της  νύχτας ενισχύθηκαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις

Ευτυχώς, οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει και η πυρκαγιά με τις διάσπαρτες εστίες της κινείται προς τα βόρεια χωρίς, αυτήν την στιγμή, να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν αυτήν την ώρα 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, καθώς και δεκάδες εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες του δήμου.

Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν ήδη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και με βάση τον προγραμματισμό βρίσκονται σε ετοιμότητα συνολικά 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα κατάσβεσης και 1 συντονιστικό, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής δύναμης, εφόσον χρειαστεί, που αποτελείται από τρία αεροσκάφη, δύο ιταλικά και ένα ισπανικό.

Νωρίτερα το βράδυ, στήθηκε επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πέριξ του χωριού Πλατάνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπει η φωτιά στο χωριό.

Τραγική είναι η  εικόνα που αντικρίζουν από το πρωί οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχή. Θλίψη προκαλεί,  το γεγονός ότι καταστρέφεται μέρος του υπέροχου δάσους Natura.

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 31 πυρκαγιές , σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η οποία επισημαίνει ότι αύριο Πέμπτη, τα Ιόνια Νησιά θα αντιμετωπίσουν «Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)».

Συγκεκριμένα, από τις 19:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 19:00 της 14ης Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή παρείχαν 2 ελικόπτερα καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.