Γιατί ο Τραμπ θέλει την Γροιλανδία;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό θεωρούν ότι η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό σημείο για τους στρατιωτικούς τους σκοπούς. Η αμερικανική αεροπορική βάση Thule που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, απέχοντας λιγότερα από 1.000 μίλια από τον βόρειο πόλο, αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για τις ΗΠΑ καθώς φιλοξενεί σύστημα αντιπυραυλικής ειδοποίησης, αλλά και εγκαταστάσεις επιτήρησης και ελέγχου του τομέα αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ.

Ο εναέριος χώρος του νησιού θεωρείται επίσης στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις εμπορικές πτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αυξανόμενη δραστηριότητα της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δανία.

Πλουτοπαραγωγικές πηγές κάτω από τον πάγο

Οι καύσωνες που έχουν πλήξει το φετινό καλοκαίρι την Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να καταγράφει ρεκόρ, έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τη Γροιλανδία. Ο θερμότερος αέρας και η αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας λιώνουν τους πάγους με ανησυχητικό ρυθμό. Πρόσφατα, επιστήμονες της NASA πέταξαν πάνω από τη Γροιλανδία και έριξαν αισθητήρες προκειμένου να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ επίγειες ερευνητικές ομάδες κατέγραψαν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Όμως, με τους πάγους να λιώνουν, οι τεράστιες ποσότητες μετάλλων και ενεργειακών πόρων του νησιού -που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περιλαμβάνουν σιδηρομεταλλεύματα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ουράνιο και πετρέλαιο- γίνονται πιο προσβάσιμα από ποτέ. Οι πολιτικοί της περιοχής θέλουν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους με στόχο να καταστήσουν την περιοχή εντελώς ανεξάρτητη από τη Δανία. Δεδομένου ότι η Δανία συνεχίζει να υποστηρίζει οικονομικά τη Γροιλανδία, συνεισφέροντας το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, καθίσταται σαφές η αξία που έχουν οι εν λόγω πόροι.