Παρατείνεται τουλάχιστον ως το 2020 η θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Παρατείνεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η θητεία του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα.

Κανονικά, αυτόν τον καιρό, ο Πάιατ θα έπρεπε να ετοιμάζει βαλίτσες, μια και συμπλήρωσε τον Ιούλιο τρία χρόνια στο κτίριο της Βασ. Σοφίας, χρονικό διάστημα, στο οποίο είθισται οι αμερικανοί διπλωμάτες να αλλάζουν πόστο.

Έτσι έγινε για παράδειγμα, με τον προηγούμενο αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, τον Ντέιβιντ Πιρς, αλλά και τον ίδιο τον Πάιατ, όταν ήταν πρεσβευτής στην Ουκρανία, πριν έρθει στην Ελλάδα.

Όμως, φαίνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο με τη θητεία του Πάιατ στην Αθήνα, παρότι ήταν επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, τον Μάιο του 2016, και δεν δείχνει να βιάζεται να τον μεταθέσει.

Την εγκυρότητά της επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναρτώντας το ρεπορτάζ στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές της χώρας μας, η συνεργασία μαζί του ήταν και είναι άριστη, τόσο επί Αλέξη Τσίπρα, όσο και επί Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο 56χρονος πρεσβευτής έχει εργαστεί επιτυχημένα για τη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προώθηση των συμφερόντων της χώρας του -που στην παρούσα φάση συνάδουν με τα ελληνικά- ειδικά στον τομέα της ενεργειακής και της αμυντικής συνεργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή και της αμερικανικής πλευράς, μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Ο αμερικανός διπλωμάτης, έφτασε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου του 2016 και ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.