Σχέδια για σταθερό και προσαυξημένο αφορολόγητο – Κλειδί οι συναλλαγές μέσω κάρτας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 – 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ένα από τα σχέδια προβλέπει την καθιέρωση ενός σταθερού αφορολόγητου ορίου 6.500 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται στις 8.636 ευρώ (προσαυξημένο) εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο, το οποίο θα είναι όσο και σήμερα, θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με τον τρόπο αυτόν, υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία του προϋπολογισμού και θα μπορέσουν να πείσουν τους θεσμούς για τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα, ενισχύοντας παράλληλα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θεωρούνται βασικό όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, καμία αλλαγή στο αφορολόγητο και καμία μείωση φόρου δεν θα κλειδώσει εάν πρώτα δεν κλείσει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.