Στα… μαλακά οι εμπρηστές με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε πλημμέλημα, αντί για κακούργημα, μετατρέπει τον εμπρησμό ο νέος Ποινικός Κώδικας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όποιος βάλει φωτιά σε δάσος και στη συνέχεια εντοπιστεί από τις αρχές, θα διωχθεί μόνο για πλημμέλημα, όταν θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

«Όποιος συλληφθεί με την κατηγορία εμπρησμού σε δάσος, θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα, και όχι για κακούργημα. Εκτός κι αν είναι εμπρησμός σε μεγάλη έκταση», σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι η ποινή θα φτάσει μέχρι τα 15 έτη, και όχι μέχρι τα 20 που ήταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Επίσης, έχει καταργηθεί η αναστολή και η χρηματική ποινή. Πρόκειται, δηλαδή, για ποινές-χάδι που δεν θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης «στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις ο εμπρησμός σε δάση και πιο συγκεκριμένα το βασικό έγκλημα, (άρθρο 265, παρ. 1), είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Τώρα με τον νέο Ποινικό Κώδικα το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση  μετατρέπεται σε  πλημμέλημα και προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Αντίστοιχες  μειώσεις ποινών υπάρχουν και στις περιπτώσεις που η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις ή αν υπάρξουν θύματα».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι εξοργισμένοι με αυτή την κατάσταση και θα δρομολογήσουν αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση στον Ποινικό Κώδικα, προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα που κληρονόμησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.