Περί Σαντορινιού το ανάγνωσμα: Η κριτική του “πρώην στον νυν” για όσα ο ίδιος δεν έπραξε

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

«Αμφιβάλλω αν ξέρει και προς τα που πέφτει η Σαμοθράκη», σχολίαζε σκωπτικά τοπικός παράγοντας του νησιού της Σαμοθράκης,  διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του πρώην Αν. Υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, μετά το πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη- εξαιτίας της βλάβης των πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»- αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν για μέρες στην περιοχή.

Η επανεμφάνιση του κ. Σαντορινιού στο προσκήνιο με φόντο την Σαμοθράκη προκάλεσε μοιραία συγκρίσεις για το πως είχε χειρισθεί ο ίδιος, ανάλογο πρόβλημα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018.

«Ο κ. Σαντορινιός», λένε οι ίδιες πηγές, «εγκαλεί σήμερα μια κυβέρνηση η οποία στην καρδιά της θερινής περιόδου βρήκε όχι ένα, αλλά δύο πλοία για να καλύψει τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του νησιού, όταν ο ίδιος μεταξύ 28 Δεκεμβρίου 2018 και 4 Ιανουαρίου 2019 είχε αφήσει το νησί χωρίς κανένα πλοίο για οκτώ ολόκληρες μέρες.

Μάλλον για να είμαστε ακριβείς», προσθέτουν, «είχε βρει ένα πλοίο, το «Άναξ», το οποίο ναύλωσε για μια μόλις μέρα, αντί των 20.000 ευρώ, τα διπλάσια χρήματα δηλαδή από αυτά που δαπανώνται σήμερα για το ίδιο πλοίο, για τον ίδιο σκοπό και όχι φυσικά για μια μέρα».

Ο  κ. Σαντορινιός όλες αυτές τι μέρες έχει μιλήσει πολύ για θέματα για τα οποία επί των ημερών του δεν έκανε το παραμικρό, όπως για το λιμάνι της Σαμοθράκης που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που το καθιστούν άκρως επικίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοία, «κληροδοτώντας» στην επόμενη κυβέρνηση μια «ωρολογιακή βόμβα» η οποία αργά ή γρήγορα θα «έσκαγε» στα χέρια κάποιου.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για  «κυβέρνηση που λείπει σε διακοπές», αλλά μια κυβέρνηση που λείπει σε διακοπές δεν βρίσκει δύο πλοία, το ένα μετά το άλλο σε λιγότερο από 48ώρες, στην καρδιά της θερινής περιόδου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Εν τέλει το μόνο που αποδεικνύει με αυτές τις αναφορές του ο κ. Σαντορινιός είναι πως πραγματοποίησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας μια «ασφαλή διέλευση», διότι αν είχε ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το χαρτοφυλάκιο του, θα γνώριζε ότι τον Δεκαπενταύγουστο δεν υπάρχει διαθέσιμο πλοίο στην ακτοπλοϊα.