Σε θέση μάχης εν όψει συνεδρίου – Ο τρόπος εκλογής προέδρου διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Από τη Δευτέρα τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη θα επιστρέψουν στην Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μπουν και πάλι στους καθημερινούς τους ρυθμούς προετοιμάζοντας τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στα τέλη της εβδομάδας θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία.

Όλοι συμφωνούν πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει σε μια νέα φάση και το 31,5% της 7ης Ιουλίου της δίνει τη δυνατότητα να παγιωθεί ως ο ένας από τους δύο ισχυρούς πόλους στο πολιτικό σκηνικό.

Ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα θα μετεξελιχθεί και θα αντιστοιχηθεί με το ποσοστό του είναι το μείζον ερώτημα αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου μαζί με τα αντιπολιτευτικά βήματα και την τακτική που θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο. Η “Πασοκοποίηση” τρομάζει πολλούς κομματικούς τη στιγμή που αρκετά στελέχη έχουν ως πρότυπο τον τρόπο που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καταφέρει να γειώσει το ΠΑΣΟΚ με τον λαό και να επανέλθει στην εξουσία το 1993.

Οι οπτικές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την μια πλευρά να επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του πριν από το Συνέδριο για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης και την άλλη να λέει όχι σε ένα “πελατειακό κόμμα” προτιμώντας να είναι αριθμητικά πιο μικρό, αλλά με δομές, θέσεις και ελκτικό στην κοινωνία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως μόνο ο τρόπος εκλογής του προέδρου που διχάζει αυτή τη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος που μίλησε στο newpost.gr εκτιμούσε πως αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόσωπο που να αμφισβητεί τον πρώην πρωθυπουργό. Πριν ο διάλογος φτάσει στο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβεβαιώσει τη στήριξη που του έχει το κόμμα από τη βάση ή το Συνέδριο, όπως προβλέπεται από το τωρινό καταστατικό, το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα συγκληθεί το ανώτατο όργανο της Κουμουνδούρου.

Οι διαφωνίες έχουν ήδη εκφραστεί με κορυφαία παλαιά κομματικά στελέχη να εκτιμούν πως ο χρόνος δεν πρέπει να χαθεί και να γίνει αρκετά σύντομα ο απολογισμός της ήττας των εκλογικών αναμετρήσεων που πέρασαν. Η φημολογία πως το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη τους βρίσκει κάθετα αντίθετους θεωρώντας πως οι τρεις μήνες που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρκετοί για να ολοκληρώσει έναν ευρύ διάλογο σε διαφορετική περίπτωση, ανησυχούν ότι τα προβλήματα θα “κρυφτούν κάτω από το χαλί”.

Όσον αφορά την εγγραφή νέων μελών κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει και πάλι από τον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ “μεγάλωσε” κατά 1.500 άτομα που μπήκαν στις λίστες του. Ασφαλώς ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τον στόχο των 170.000 μελών και για αυτό το λόγο θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο με ανοιχτές συγκεντρώσεις, ομιλίες, ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο κόμμα κλπ.