Πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά το Brexit στην Βρετανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αποφασισμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να οδηγήσει τη χώρα του ακόμη και σε ένα μη συναινετικό διαζύγιο με την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ποιες θα είναι όμως οι συνέπειες για τη χώρα;  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό φάκελο που έχουν στην διάθεσή τους οι Sunday Times και έχει την κωδική ονομασία “Operation Yellowhammer», η χώρα θα αντιμετωπίσει βασικές ελλείψεις.

Ειδικότερα, θα αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων, αποκλεισμούς λιμανιών και την επιστροφή των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση αυτή, συντάχθηκε μυστικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίπτωση «no deal» και  σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς τόσο οι επιχειρήσεις  όσο και ο πληθυσμός. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κατηγορεί τους πρώην φιλοευρωπαίους υπουργούς των Τόρις ότι παίζουν το χαρτί του τρόμου.

Μία από τις πρώτες ορατές συνέπειες για τους Βρετανούς και Ευρωπαίους καταναλωτές αφορά τα τέλη περιαγωγής. Η υπηρεσία, η οποία σήμερα είναι δωρεάν για τους καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χρεώνεται αυτομάτως στους ταξιδιώτες που θα διασχίζουν τη Μάγχη ή τα ιρλανδικά σύνορα.

Το ίδιο θα ισχύει για την χρήση τραπεζικών καρτών, που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρέωση, ενώ οι τραπεζικές διαδικασίες θα είναι περισσότερο αργές, σύμφωνα με το Λονδίνο.

Εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, οι πελάτες των επενδυτικών τραπεζών που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πολλές τράπεζες έχουν εγκαταστήσει θυγατρικές στην ηπειρωτική Ευρώπη για να αποφύγουν την αναταραχή.

Στο τομέα των αγαθών, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν υπό την απειλή ενός μη συντεταγμένου διαζυγίου τον Οκτώβριο. Εν όψει των Χριστουγέννων θα γίνει δύσκολη η δημιουργία στοκ, προειδοποιεί η βασική εργοδοτική οργάνωση της Βρετανίας, η CBI.

Στον τομέα των υπηρεσιών, έχουν συνομολογηθεί «ανακουφιστικές» συμφωνίες με τους Ευρωπαίους, για την προστασία, για παράδειγμα, της αγοράς παραγώγων στο Λονδίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνήθως διαθέτει στοκ φαρμάκων για τρεις μήνες, έχει αυξήσει τα αποθέματα για να κερδίσει άλλες έξι εβδομάδες. Η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, αλλά θα συνεχίσει προσωρινά να αναγνωρίζει τα ευρωπαϊκά τεστ και τις πιστοποιήσεις για να αποφύγει μία διπλή διαδικασία και την διάρρηξη της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με την CBI, περί τους 3.000 δικηγόροι έχουν εγγραφεί στην Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, για να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν στο επάγγελμά τους στην Ένωση.

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν on line αγορές θα διαπιστώσουν επιπλέον χρεώσεις διότι τα πακέτα με προϊόντα που θα προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη δεν θα έχουν δικαίωμα στην ελάφρυνση του ΦΠΑ.

Οι Βρετανοί που θα βρίσκονται για διακοπές στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή τελωνειακούς ελέγχους, επιθεωρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την εποπτεία της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχθηκε να παρατείνει το αυτόματο δικαίωμα των βρετανικών εταιρειών να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 27 χώρες μέλη , αλλά μόνο μέχρι τον Μάρτιο 2020.