Απόφαση ΚΕΕΛΠΝΟ: Με έξοδα του κράτους η δικαστική υπεράσπιση των μετακλητών του Πολάκη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με χρήματα από τον κρατικό υπολογισμό αποφάσισε το ΔΣ του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) να καλυφθούν οι δικαστικές δαπάνες της υπόθεσης που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, με τους μετακλητούς υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κατά την συνεδρίαση του την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 (μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές), το ΔΣ του ΕΟΔΥ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο κ. Αγάπιο Τερζίδη «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες νομικών υποθέσεων και ζητημάτων και να ορίσει τα δικηγορικά γραφεία που θα εκπροσωπήσουν το Φορέα, καθώς και τις αμοιβές τους».

Να σημειωθεί ότι το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο είναι διορισμένο από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ενώ την εισήγηση για την κάλυψη των εξόδων από τα ταμεία του ΕΟΔΥ, έκανε -όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο- το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ και δικηγόρος, Αθηνά Φαραζή, η οποία ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές.

Γιατί κατηγορούνται οι μετακλητοί

Οι τρεις μετακλητοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ διώκονται ποινικά από το 2017, μετά από μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους και κατά παντός υπευθύνου, από τον τότε αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα για την πρόσληψη 500 ατόμων -400 νοσηλευτών και 100 ιατρών- με την προκήρυξη υπ’αριθμ. Πρωτ. 253/9-2-2016.

Η Εισαγγελία Εφετών άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συμβούλους του Πολιτικού του Γραφείου του Παύλου Πολάκη «για απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, υπεξαγωγή εγγράφων, και παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό το όφελος».

Πρόκειται για την υπόθεση με την υπεξαγωγή του συνόλου των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων ιατρών και νοσηλευτών (περίπου 2.800 πρωτότυπες αιτήσεις υποψηφίων), από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του Παύλου Πολάκη.

Σύσταση του Λογιστηρίου του Κράτους

Σημειώνεται ότι υπάρχει οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς το ΚΕΕΛΠΝΟ να μην χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες ως δικηγόρους, αλλά τους ήδη απασχολούμενους με έμμισθη εντολή. Το ΔΣ έχει καταγγελθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ότι απέλυσε τους δικηγόρους που δούλευαν με σχέση έμμισθης εντολής και προσέλαβε με απευθείας ανάθεση δικηγόρους της επιλογής του.