ΗΠΑ: “Τυχόν ελλιμενισμός του τάνκερ ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεκάθαρη προειδοποίηση έχει αποστείλει η Ουάσιγκτον τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του τάνκερ σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

«Kάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Reuters , σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως το τάνκερ πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το τάνκερ υποστηρίζει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει ότι οι  ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε χθες από το Γιβραλτάρ και κινείται προς την Ελλάδα.Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο με τελικό προορισμό τη Συρία.

Διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο διάβημα ή άλλου είδους επίσημη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με το τάνκερ “Adrian Darya”, πρώην “Grace”, παρά μόνο παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους ενόψει του κατάπλου του τάνκερ στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.