Δεν θα αποφύγει την ύφεση η Ευρώπη εκτιμούν διεθνείς αναλυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ενισχύονται συνεχώς τα σενάρια διεθνών αναλυτών που προειδοποιούν για κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, με αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες ακόμη και των δυνατών κρατών της ΕΕ.

«Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη έχει σκαρφαλώσει στο 70%», προβλέπει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, τονίζοντας ότι  οι απειλές για συρρίκνωση των οικονομιών τους είναι ορατές για Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην  “Financial News”, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz εξηγεί πως η Ευρώπη «χάνει momentum» με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ύφεσης.

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco επισημαίνει πως η αβεβαιότητα που συνοδεύει το Brexit συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη βρετανική πολιτική σκηνή, ενώ η συρρίκνωση κατά 0,1% της γερμανικής οικονομίας – της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης – στο δεύτερο τρίμηνο, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.

Η Ιταλία, με τη σειρά της, βιώνει το δικό της «Γολγοθά», μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Οι πέντε ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα», σημειώνει ο El-Erian, αναφερόμενος και στα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας.

«Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη ξεπερνά το 80%», προειδοποιεί από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxobank, Steen Jakobsen. Μάλιστα, ο ίδιος τοποθετεί στο 50% την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

«Το ΑΕΠ σε Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, συρρικνώνεται. Τα κακά μαντάτα αυξάνονται», σχολιάζει ο Kerstin Braun, πρόεδρος του Stenn Group. «Το αρνητικό κλίμα δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί. Η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων συχνά αποτελεί καθοριστικό δείκτη για το ξέσπασμα μιας κρίσης…», προειδοποιεί.

Εστιάζοντας, περαιτέρω, στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο El-Erian, προβλέπει πως η αμερικανική Fed δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις αγορές, προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια. «Η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν το τέλος του 2019. Δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει τα επιτόκια στο 1,75% τους επόμενους πέντε μήνες», σχολιάζει.