Θετικό το κλίμα στις αγορές – Κέρδη άνω του 1% στην Ιταλία μετά την παραίτηση Κόντε

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Θετικό κλίμα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Ιταλία μετά την παραίτηση Κόντε.

Ο  πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4%, ενώ κατά 0,65% ενισχύεται τούτη την ώρα ο Euro Stoxx 50 στην ευρωζώνη.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 0,55%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,5% και ο γαλλικός CAC σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,79%.

Κέρδη και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,25%, τον ισπανικό IBEX να καταγράφει κέρδη 0,81%, ενώ μοναχική πτώση ακολουθεί στην Πορτογαλία ο PSI 20 χάνοντας 0,63%.

Κρίση στην Ιταλία

Εντωμεταξύ, στην γειτονική Ιταλία επιχειρεί να δώσει τέλος στην κυβερνητική κρίση ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα με τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει την υπερεπείγουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές. Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Εάν οι συζητήσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι οποίες είναι πιθανό να διεξαχθούν τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.