Κρίσιμος μήνας χαρακτηρίζεται ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση, καθώς θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων της απέναντι στους εταίρους, ενώ τα στοιχήματα που έχει θέσει για την πορεία της οικονομίας, προσδοκούν πολλαπλά οφέλη.
Ημερομηνία-σταθμός είναι η 4η Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α’ τρίμηνο εφέτος ήταν 1,3%.
Την 5η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η συνεδρίαση του Euro Working Group, στο οποίο ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, αναμένεται να παρουσιάσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ.
Την 13η Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ταξιδεύει για το Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.
Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου αναμένεται να γίνει το επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς, όπως και η η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες.
Μετά τη σημαντική αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, η προσοχή επικεντρώνεται στον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταβληθούν η 1η δόση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ και η 2η δόση του φόρου εισοδήματος.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πως μπορεί να επιτευχθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. και κατ’ επέκταση αύξηση των εσόδων) με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ.