Ρεκόρ πυρκαγιών στην Βραζιλία – Καίγεται ο Αμαζόνιος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ρεκόρ σε αριθμό πυρκαγιών καταγράφεται φέτος για το σημαντικότερο πνεύμονα του πλανήτη, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Φέτος έχουν ξεσπάσει σχεδόν 73.000 πυρκαγιές, ενώ πέρυσι είχαν σημειωθεί συνολικά 40.000.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=oy3KEZ8Ou9c

Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕΟ και οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες Ακρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ – φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη – ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο.

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».