Scope Ratings: “Βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας  κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την μείωση του δημοσίου χρέους της και την βελτίωση της οικονομίας της χώρας αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης  εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως σημειώνει ο οίκος, προς το παρόν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Για το 2019 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%, παραμένοντας ισχυρή το 2020-2024, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα έχει σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους της Ελλάδας που ανέρχεται στο 182% του ΑΕΠ της σε σχέση με την στήριξη της λογικής των πολύ υψηλών υπερπλεονασμάτων.

Παράλληλα, τονίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο με γνώμονα την αναζήτηση ισορροπιών μεταξύ των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών και της αγοράς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις – το χαμηλό επίπεδο των οποίων εξηγεί εν μέρει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα – και τις πολιτικές αντιμετώπισης των κοινωνικών πιέσεων μπορεί να απαιτήσει την επανεξέταση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Scope εξέτασε την ευαισθησία της επιβάρυνσης του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραδοχές σχετικά με τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς.

Μια υψηλότερη ανάπτυξη κατά 1% τα επόμενα 6 χρόνια θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 11% του ΑΕΠ έως το 2024 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ. Αντίθετα, μια αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% την εξεταζόμενη περίοδο οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά μόλις 6% του ΑΕΠ.

“Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, αλλά η ανησυχία μας έγκειται στο ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά υψηλά για πολύ καιρό, μπορεί να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας, με τον κίνδυνο εξάντλησης της φορολογικής ικανότητας της χώρας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Suwalski, ενώ πρόσθεσε: “Αυτό θα λειτουργούσε τελικά ενάντια στην ανάπτυξη και, μακροπρόθεσμα, στην βιωσιμότητα του χρέους.

Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope είναι στις 18 Οκτωβρίου.