Η ΕΕ σχεδιάζει επενδυτικό fund για να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς των ΗΠΑ και Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την δημιουργία ενός επενδυτικού fund 100 δις. ευρώ που θα χρηματοδοτεί μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρείες κολοσσούς σε ΗΠΑ και Κίνα (όπως Google, Alibaba κλπ), φέρεται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, η ΕΕ έχει ετοιμάσει προσχέδιο για τη σύσταση ενός “Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Μέλλον” που θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-  μέλη με στόχο να γίνονται επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπου η Ευρώπη υπολείπεται των ανταγωνιστών της.

Η δημιουργία ενός τέτοιου fund θα αποτελούσε την σημαντικότερη μέχρι στιγμής απάντηση των Βρυξελλών στις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ανάπτυξη επιθετικών εργαλείων βιομηχανικής πολιτικής, προκειμένου να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο περιλαμβάνει την προειδοποίηση ότι εταιρείες εκτός ΕΕ “με πρωτοφανή οικονομικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν την υπάρχουσα δυναμική και βιομηχανική θέση της βιομηχανίας της ΕΕ σε ορισμένους τομείς”. Μάλιστα, κατονομάζει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Gafa (Google, Apple, Facebook and Amazon) και τους κινεζικούς “Bat” (Baidu, Alibaba, and Tencent) ως εταιρείες που έχουν εξαγοράσει πιθανούς ανταγωνιστές και πλέον “διαχειρίζονται την παγκόσμια ψηφιακή ατζέντα”.