Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί το master plan  της Cosco – Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες θέσεις εργασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H έλευση του Κινέζου προέδρου Σι τον Νοέμβριο θέτει το χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησης του master plan  της Cosco  στο λιμάνι του Πειραιά.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους καθ’ύλην αρμόδιους υπουργούς ότι πριν την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα που συνδέονται με την επένδυση στην Cosco.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να καταθέσει η ΟΛΠ ΑΕ το νέο επικαιροποιημένο  επενδυτικό της σχέδιο, από το οποίο απουσιάζει το mall  που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τοπικών φορέων του Περαιά, ενώ το μέγα ερωτηματικό, αφορά στο αν σε αυτό το νέο επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνεται και το ναυπηγείο που θέλει να κατασκευάσει η Cosco  στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη Περάματος.

Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνει από πολλές και διαφορετικές πλευρές,  συγκλίνουν στην άποψη ότι το ναυπηγείο είναι μιά επένδυση με ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο διότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αυτή την περίοδο να έρθει σε αντιπαράθεση με τους εργοδοτικούς φορείς και τους εργαζόμενους της ζώνης του Περάματος  και σε οικονομικό επίπεδο διότι ακόμη και στο υποθετικό σενάριο ότι το ναυπηγείο εντέλει θα δημιουργηθεί, θα προκαλέσει “στοιβάδα” διαμαρτυριών που θα το καταστήσουν ανενεργό.

Παρολαυτά, πρόκειται για ένα ισχυρό master plan το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην τοπική οικονομία του Πειραιά όσο και στην ίδια την εθνική οικονομία. Το  επενδυτικό σχέδιο  βάζει με πολύ  δυναμικό τρόπο το λιμάνι του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των πλέων συγχρόνων και ολοκληρωμένων λιμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανανεωμένο επενδυτικό σχέδιο  έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 600εκατ. που αρχικά προέβλεπε η Cosco να επενδύσει και ξεπερνά πλέον τα 800 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία επένδυση τεραστιών διαστάσεων σε μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα, καθώς τόσο κατά τη φάση της υλοποιησής της,  όσο και κατά τη φάση της ενεργοποιησής της, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας,  όπως είναι ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, οι μεταφορές.