Αγωνία να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπολειπόμενα, του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το συγκεκριμένο ποσό, έχει επιδοθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, από τα 19,7 δις ευρώ που έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία στην Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 έχουν εκταμιευτεί 4,9 δις ευρώ – μόλις το 25%.
Για την εφετινή χρονιά έχουν απορροφηθεί μόλις 650 εκατ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί και ήταν στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα στους 5 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς τα υπολειπόμενα 2,55 δισ. ευρώ πρέπει να απορροφηθούν.
Αναλυτικά, το ποσοστό της απορρόφησης είναι μόλις το 25% στο σύνολο των τομεακών και το 24% στο σύνολο των Περιφερειακών, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις αρχές Αυγούστου.
Η χαμηλότερη απορρόφηση καταγράφεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 13%, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 23%, στην Ήπειρο, 19%, στο Β. Αιγαίο 19,6% αλλά και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 16%. Αντιθέτως επιχειρησιακά προγράμματα, όπως Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, και Τεχνική Βοήθεια αν και είναι κάτω από το μισό με 41,7% και 44,3% αντίστοιχα, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Την ίδια στιγμή κάτω από το 50% βρίσκονται αρκετά επιχειρησιακά προγράμματα σε ό,τι αφορά τις νομικές δεσμεύσεις, παρά το γεγονός ότι σε αρκετά εξ αυτών το ποσοστό των ενταγμένων έργων ξεπερνά το 100%.
Όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, «πρέπει κάθε χρόνο ως το 2023 να δαπανούμε περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Πρέπει να τρέξουμε υπεράνθρωπα μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου να καταφέρουμε αυτό να το φτάσουμε στο 100%, γιατί αυτός είναι ο στόχος και εκεί θα κριθούμε», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι άθλος, άθλος για εμάς, για τις υπηρεσίες του υπουργείου, για τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Είναι αγώνας δρόμου. Εγώ τουλάχιστον έχω δεσμευθεί να μη χάσουμε ούτε έναν πόρο, ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο στόχος μας αλλά δεν είναι εύκολο».
Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση προγραμμάτων από το τρέχον ΕΣΠΑ που δεν προχωρούν. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει έως το τέλος του έτους ώστε κονδύλια από προγράμματα τα οποία δεν προχωρούν να μετακινηθούν σε άλλους άξονες όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό.
Προβλήματα εντοπίζονται όμως και σε έργα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ πολλού και για τα οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να κληθεί να επιστρέψει κοινοτικά χρήματα, όπως τα 56 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Το έργο που ξεκίνησε το 2004 σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 98%, ωστόσο δεν έχει παραδοθεί, καθώς γραφειοκρατικά προβλήματα και προβλήματα του αναδόχου έχουν οδηγήσει σε εμπλοκή.
Επίσης μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να έχουν σταλεί οι φάκελοι για 14 εμβληματικά έργα όπως για τη Γραμμή 4 του Μετρό αλλά και πολλά έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουμε καταθέσει μόλις 5 από τους συνολικά 19 φακέλους.