Φωτιά τα φοιτητικά ενοίκια – Πάνω από 250 ευρώ!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το φαινόμενο Airbnb συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων σχεδόν στο μισό ενός βασικού μισθού όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα την τελευταία πενταετία οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά. Τα πιο ακριβά ενοίκια καταγράφονται σε Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς και Κολωνάκι ενώ ακόμα και σε περιοχές που παλαιότερα είχαν προσιτά ενοίκια, όπως το Αιγάλεω, τα φθηνότερα σπίτια ξεκινούν  από 250 ευρώ

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, γονείς και φοιτητές έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων.

Στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Την τελευταία πενταετία, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση παρουσιάζουν αυξήσεις από 10%-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπου το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας  εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή -ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.