Milliyet: Η Τουρκία θα διεκδικήσει κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας διεκδικεί τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, σε μια περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δίνει ρεσιτάλ προκλητικότητας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ-βόμβα που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Milliyet (http://www.milliyet.com.tr/gundem/bakanlik-sumela-hazinesinin-pesinde-6021028 ), το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να διεκδικήσει κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, η οποία παρέμεινε κλειστή από το 1922 μέχρι το 2010.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται, ότι αρχαιολόγοι έχουν επισκεφθεί μουσεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία, για να διεκδικήσουν εικόνες και κειμήλια τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Με δήλωση του Τούρκου υπουργού Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, στη Milliyet, επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.

Η Παναγία Σουμελά άνοιξε ξανά τις πόρτες της το 2010 έπειτα από 88 χρόνια, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015 οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να την κλείσουν και πάλι λόγω σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τη διατήρηση του μνημείου.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

Το παλιό ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά, χτισμένο σε πλαγιά βουνού στην περιοχή της Ματσούκα της Τραπεζούντας, στην Τουρκία, ήταν για δεκαέξι αιώνες σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Ποντίους, αλλά και ένα ευρύτερο πνευματικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας και ιστορικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πέραν των Βυζαντινών αυτοκρατόρων -ιδιαιτέρως των Κομνηνών και του Αλεξίου Γ’, που υπήρξε και ο πιο σημαντικός δωρητής της εκείνα τα χρόνια- πολλοί ισχυροί Οθωμανοί σουλτάνοι, όχι μόνο σεβάστηκαν τη μονή, αλλά και επέκτειναν τα προνόμιά της επικυρώνοντας τα, με διατάγματα τους και προσφέροντας σημαντικές δωρεές προς το μοναστήρι.

«Είναι η Παναγία του Όρους Μελά. Το «στου» στα ποντιακά προφέρεται «σου» και έτσι γίνεται η Παναγία που βρίσκεται στο όρος Μελά (στου όρους Μελά), Παναγία Σουμελά», λέει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.