Tι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνόδου των ισχυρών ηγετών της G7

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα στη Μπιαρίτς.

Η ατζέντα των ισχυρών της γης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο βασικά θέματα που έχουν απασχολήσει την διεθνή κοινή γνώμη. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η ένταση με το Ιράν και φυσικά οι  πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Μάλιστα, οι φωτιές  στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου. Επιπλέον, στο τραπέζι της συνάντησης, αναμένεται να τεθεί και το Brexit.

Χιλιάδες διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μπιαρίτς αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου αναφορικά με άλλα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες. Θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, να προτιμήσει ένα “σκληρό Brexit” από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία;  Η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, γνωστών για την προκλητική τους στάση, θα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου.

Στη διάρκεια της συνόδου “ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες” για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει “τη διεθνή αυτή κρίση” σε προτεραιότητα της G7. Εξάλλου, η  οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε έντονο κλίμα, καθώς ο  Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαίχ Μπολσονάτου για αδράνεια και  ότι  “είπε ψέματα” αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα. Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.