Η πρώτη καταγγελία για διάπραξη αξιόποινης πράξης στο διάστημα είναι γεγονός!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μια καταγγελία για τέλεση αξιόποινης πράξης στο Διάστημα ερευνά η NASA, με το περιστατικό να είναι το πρώτο στα χρονικά.

Συγκεκριμένα, η NASA ερευνά μια καταγγελία ότι μια αστροναύτης απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – κάτι που πιθανόν να είναι η πρώτη καταγγελία για αξιόποινη πράξη που διαπράχτηκε στο διάστημα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

H Αν Μακέιν παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό από τον ΔΔΣ αλλά αρνείται ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Η εν διαστάσει σύζυγός της Σάμερ Γουόρντεν φέρεται ότι υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Έκτοτε η Μακέιν επέστρεψε στη Γη.

Η αστροναύτης μπήκε στο… e-banking από τον διαστημικό σταθμό

Η αστροναύτης δήλωσε στην εφημερίδα, μέσω ενός δικηγόρου, ότι απλώς ήθελε να διασφαλίσει ότι είναι εντάξει τα οικονομικά της οικογένειας και ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του γιου της Γουόρντεν, τον οποίον μεγάλωναν μαζί προτού χωρίσουν.

Η Μακέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Σε ποιο δικαστήριο δικάζεται ένας αστροναύτης;

Το νομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις πέντε ιδιοκτήτριες του διαστημικού σταθμού -ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς- ορίζει ότι ο εθνικός νόμος αφορά τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους στο διάστημα.

Επομένως αν ένας Ιάπωνας υπήκοος του διέπραττε μια αξιόποινη πράξη στο διάστημα, θα υπόκειται στην ιαπωνική νομοθεσία και αντίστοιχα ένας Ρώσος στην ρωσική.

Η Ευρώπη ορίζεται ως ένα κράτος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επεκτείνουν την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφορικά με τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό στο διάστημα.

Έκδοση του… κατηγορούμενου στη Γη προβλέπει ο νόμος του διαστήματος

Η διαστημική νομοθεσία προβλέπει επίσης την έκδοση στη Γη, αν ένα κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την δίωξη ενός πολίτη ή ενός άλλου κράτους για κάποιο παράπτωμα που τελέστηκε στο διάστημα.