Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία πυροδοτούν διαμάχη ΕΕ-Mercosur

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και οικοδεσπότης της διάσκεψης κορυφής των G7 απειλεί για την άρση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – χωρών Mercosur, εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί ηγέτες ασχολήθηκαν το Σάββατο με το εάν θα καταργήσουν ή όχι εμπορική συμφωνία με τη Βραζιλία και άλλα έθνη της Νότιας Αμερικής

Η Macron απείλησε να ασκήσει βέτο στη συμφωνία, εκτός εάν η Βραζιλία αναλάβει πιο αποφασιστική δράση για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Ο ιρλανδός ηγέτης Leo Varadkar εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την κατάρρευση της συμφωνίας, η οποία θα άρει τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών και της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Παραγουάης.

Ο Μπολσονάρο με τη σειρά του κατηγορεί τον Μακρόν ότι έχει μια «αποικιοκρατική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιεί τις πυρκαγιές για πολιτική ανέλιξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk , υποστήριξε τη θέση της Macron σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “βρίσκεται στη συμφωνία της ΕΕ-Mercosur“, δήλωσε, προσθέτοντας: “Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επιτρέπει την καταστροφή των πράσινων πνευμόνων του πλανήτη Γη“.

Πηγή: DW