«Κόκκινα» δάνεια: Τα οφέλη για τους δανειολήπτες με εξωδικαστικό συμβιβασμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι δύο πρώτες συμφωνίες μεταξύ τραπεζών – δανειοληπτών με την ηλεκτρονική διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανοίγουν τον δρόμο για έναν νέο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Οι λύσεις που συμφωνήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις προσφέρουν επιμήκυνση έως και 25 έτη, αλλά όχι «κούρεμα οφειλής» και σε κάποιες περιπτώσεις ο κόκκινος δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση στεγαστικού δανείου από το Κράτος (40% ή 50% εν προκειμένω ή αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη)

Επί της ουσίας, η δόση περιορίζεται πολύ, λόγω επιμήκυνσης δόσεων ενώ κάποιοι θα λάβουν επιδότηση δανείου, την οποία επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, με βάση όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

– Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση αφορά ένα “πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό”. Η λύση που δόθηκε, περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

– Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση, που δόθηκε, περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών ενθαρρύνει τους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι αιτήσεις προς την οποία έχουν φτάσει ήδη τις 70.000.