Κόντρα Μακρόν – Μπολσονάρου για… Μπρίζιτ, με φόντο τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έξαλλος είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τις «εξαιρετικά ασεβείς» δηλώσεις του βραζιλιάνου ομολόγου του, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, έναντι της συζύγου του, της Μπριζίτ Μακρόν, προσθέτοντας μια επιπλέον αιτία έντασης μετά από εκείνη που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Ο Μπολσονάρου εκφράσθηκε «με εξαιρετική ασέβεια έναντι της συζύγου μου», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. «Τι μπορώ να σας πω; Είναι θλιβερό. Πιστεύω πως οι Βραζιλιάνοι, που είναι ένας μεγάλος λαός, ντρέπονται  να βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές», είπε ο Μακρόν.

Αφορμή στάθηκε η χθεσινή επιδοκιμασία Μπολσονάρου σε ένα σχόλιο στο Facebook προσβλητικό για την Μπριζίτ Μακρόν, ενώ ένας από τους υπουργούς του χαρακτήριζε τον αρχηγό του γαλλικού κράτους «κρετίνο καιροσκόπο».

Οι πρωτοφανείς αυτές επιθέσεις σηματοδοτούν μια σαφέστατη κλιμάκωση στην ένταση Γαλλίας Βραζιλίας η οποία κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις πιέσεις που άσκησε η Γαλλία  στον Ζαΐχ Μπολσονάρου, για να αναλάβει δράση κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου αντέδρασε με μια καταχώριση όπου περιγελούσε την εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, η οποία εμφανιζόταν σε μια διόλου κολακευτική φωτογραφία, συγκρίνοντάς την με την Μισέλ Μπολσονάρου, που ακτινοβολούσε την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της.

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν καταδιώκει τον Μπολσονάρου», διαβάζει κανείς δίπλα στις φωτογραφίες των δύο προεδρικών ζευγαριών. «Είναι η ζήλεια του Μακρόν, βάζω στοίχημα», έγραψε ο χρήστης του Ίντερνετ Ροντρίγκο Αντρεάτσα.

«Μην ταπεινώνεις τον τύπο – LOL», απάντησε ως σχόλιο ο βραζιλιάνος πρόεδρος μιλώντας για τον Γάλλο ομόλογό του.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, σε μια άλλη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ο βραζιλιάνος πρόεδρος είχε ματαιώσει την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν με τη δικαιολογία ότι είχε ραντεβού με τον κομμωτή του.