Μυστήριο με το ιρανικό τάνκερ – Άγνωστος ο προορισμός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το τάνκερ πλέει πλέει νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται δυτικά της Κρήτης, αλλά δεν αναφέρεται κανένας προορισμός.

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διπλωματικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δεν έχει πλέον προορισμό την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Refinitiv Eikon, το τάνκερ έχει αλλάξει τον προορισμό που είχε ορίσει το σαββατοκύριακο. Έτσι, για ακόμα μια φορά η πορεία και ο προορισμός του τάνκερ που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» και στην Αθήνα, αποτελεί ένα μυστήριο. Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη διαμηνύει πως τον προορισμό του πλοίου θα τον αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του φορτίου.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με πετρέλαιο και, αρχικά, είχε ορίσει ως προορισμό την Καλαμάτα, άλλαξε το Σάββατο, ορίζοντας ως προορισμό το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Την ίδια ώρα, οι κυπριακές εταιρείες φάνηκαν απρόθυμες να δεχτούν το τάνκερ για ανεφοδιασμό.