Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας στο 1% με αποτέλεσμα να  διαμορφώνεται στις 5,8 έναντι του δολαρίου, ενώ είχε φτάσει και τις 6,47 λίρες. Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 9% της αξίας του.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί ως αντίδραση στην απόφαση των Ιαπώνων επενδυτών να μειώσουν τα assets με ρίσκο, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ανάλυση της Societe Generale επισημαίνει ότι ο εν λόγω “πόλεμος” σημαίνει ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται στο προσεχές μέλλον. Ελλείψει χαλάρωσης των εμπορικών συγκρούσεων, οι επενδυτές στρέφονται σε θέσεις short των assets αναδυόμενων αγορών, και αγοράζουν δολάρια.

Η πιο πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία και έστειλε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού, πλήττοντας αγορές όπως της Τουρκίας.

Η σημερινή υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος θυμίζει το άλλο “flash crash” της 3ης Ιανουαρίου, όταν η λίρα είχε υποχωρήσει σε παρόμοιο επίπεδο εξαιτίας ενός παγκόσμιου sell-off και της φυγής κεφαλαίων από “επικίνδυνα” assets, εν τω μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.