Με τρεις προτεραιότητες ξεκινά η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ, την αύξηση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και το κουπόνι για τους παιδικούς σταθμούς
Όπως έχει τονίσει η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου δεν θα καταργηθεί κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν.
Συγκεκριμένα:
– Επίδομα τοκετού: Η πριμοδότηση περισσότερων από 90.000 ζευγαριών που θα κάνουν παιδί, με το επίδομα των 2.000 ευρώ θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020. Για την καταβολή του κονδυλίου συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία εξετάζεται να διευρυνθούν για να περιλάβουν περισσότερους δικαιούχους.
Επιπλέον μέτρα θα ληφθούν για τους νέους γονείς που το επιθυμούν, όπως η καθιέρωση της τηλε-εργασίας και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο. Επίσης θα «τρέξουν» στην αγορά προγράμματα στήριξης ανέργων γυναικών που αναζητούν δουλειά μετά την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα ηλικιωμένων.
– Επίδομα αλληλεγγύης: Το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ( ΚΑΕ) που αναμένεται να μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους (πχ μονογονεικές οικογένειες) μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Το κονδύλι αναμένεται το 2020 να αυξηθεί στο 1 δις ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας.
– Παιδικοί σταθμοί: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, εφόσον η οικογένειά πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.