Εντός του 2019 θα έλθει στη Βουλή η ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις χώρες που ζουν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στη “Real News”.
Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ’ όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες, όπου κι αν γεννιούνται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοδωρικάκος και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ελληνικό κόμμα που θα αρνηθεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων, εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα την περίοδο της κρίσης. Όμως, ο προβληματισμός είναι μεγάλος και παραμένουν καίρια δύο ερωτήματα: Πώς θα ψηφίζουν; Ποιοι θα έχουν το δικαίωμα της ψήφου;
Πάντως, εξετάζονται τρία σενάρια. Μία περίπτωση είναι η επιστολική ψήφος. Αλλη είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία στο προξενείο και τελευταία η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Το πιο φλέγον ζήτημα, είναι ποιους θα εκλέγουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Εδώ εξετάζονται τέσσερα σενάρια: Το πρώτο, αν και “προβληματικό” να επιλέγουν τους υποψήφιους βουλευτές του νομού που είναι εγγεγραμμένοι. . Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το κάθε κόμμα να έχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν ομογενή, ο οποίος θα απευθύνεται στους ψηφοφόρους της χώρας που ζει. Το τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι να ψηφίζουν μόνο κόμματα. Και το τέταρτο σενάριο, προβλέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς δικούς τους βουλευτές, ένα σενάριο που είναι πιο εφικτό.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Κατά πόσο είναι δόκιμο οι ομογενείς να μπορούν να παρεμβαίνουν μέσω της ψήφου τους και τελικά των εκπροσώπων τους, σε νομοσχέδια της Ελλάδας, όταν δεν ζουν στη χώρα και δεν γνωρίζουν τα προβλήματά της. Μεταξύ των υπό συζήτηση λύσεων είναι οι πιθανοί «βουλευτές ομογένειας» να έχουν λόγο για όλα τα θέματα, αλλά δικαιώματα ψήφου μόνο για όσα ζητήματα αφορούν την ομογένεια. Υπάρχουν ωστόσο «γκρίζα σημεία» και σε συνταγματικό επίπεδο. Το παρόν Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 51, που αφορά την εκλογή βουλευτών και το εκλογικό δικαίωμα, δεν προβλέπουν «βουλευτές ομογένειας», κάτι που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες μπορεί να ισχύσει μόνο κατόπιν αναθεώρησης του Συντάγματος.
Σημειώνεται ότι θα μελετηθούν και τα συστήματα άλλων χωρών και τι ακριβώς προβλέπουν προηγμένες χώρες για τους ομογενείς. Παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης έχει δηλώσει κατ’επανάληψη ότι βασική προτεραιότητά του είναι η ψήφος της ομογένειας να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.