Μείωση φόρων ζήτησαν από τον Χρ. Σταικούρα οι έμποροι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις προτάσεις της για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος και την απάλειψη των στρεβλώσεων που δυσχεραίνουν έως και σήμερα τη λειτουργία του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Καρανίκα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο κ. Καρανίκας επισήμανε την ανάγκη απεγκλωβισμού της ελληνικής οικονομίας από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση τους δύναται να αποτελέσει τον  επιταχυντή της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός φιλο-αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επικροτώντας ως πρώτο σημαντικό βήμα την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα δημιουργεί κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τις βασικές φορολογικές προτεραιότητες, του εμπορικού κόσμου:

– Τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα, στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές.

– Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διασύνδεσή του με την πραγματοποίηση αγορών μέσω πλαστικού χρήματος

– Την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες, με κοινή φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές και με ταυτόχρονη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 22%.

– Τη μείωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ή εναλλακτικά εφαρμογή της για συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 € από 12.000 € που είναι σήμερα.

– Την επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους στα επίπεδα του 55% για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.

– Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.