Στον “αέρα” η ψήφος της ομογένειας- Καχυποψία και έλλειψη συναίνεσης στα κόμματα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Αίσθηση προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ  που κυκλοφορεί με τον τίτλο “Στήνουν κόλπο με την ψήφο των ομογενών”, καθώς προδιαθέτει την έλλειψη ενωτικής στάσης απέναντι σε αυτό το ζήτημα, που έχει βρεθεί στο προσκήνιο, μετά και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δίνει το στίγμα των προθέσεων του, προτάσσοντας το επιχείρημα της “κομματικής εργαλειοποίησης” του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Άποψή του είναι ότι η ψήφος των αποδήμων μπορεί να εξελιχθεί σε «κόλπο γκρόσο» της κυβέρνησης προκειμένου η ΝΔ να εξασφαλίζει σημαντικές ενισχύσεις στις εκλογικές μάχες.

Οπως αναφέρει η Αυγή στο πρωτοσέλιδό της, “το κόλπο της κυβέρνησης προβλέπει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από τη μαζική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων τρίτης και τέταρτης γενιάς”.

Η Αυγή ερμηνεύει την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για το «δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη» καθώς και την δήλωσή του στην Βουλή, ότι «τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες, όπου κι αν γεννιούνται», ότι πρόθεση της κυβέρνησης  είναι να εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, τους Ελληνες όλης της γης και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.

Όπως αναφέρει το κύριο άρθρο της Αυγής, «αν η Ν.Δ. θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ας υιοθετήσει το πόρισμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που προτείνει ορθολογικές λύσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ή ας καλέσει τα άλλα κόμματα σε διαβούλευση.»

Και προσθέτει ότι «αυτά τα εκβιαστικά, του τύπου “δεν πιστεύω να υπάρξει ελληνικό κόμμα που δεν θα ψηφίσει”, θυμίζουν την πατριδοκάπηλη εθνικοφροσύνη της ΕΡΕ. Τα κόμματα θα κάνουν αυτό που νομίζουν. Κριτήριο του πατριωτισμού τους δεν είναι η συναίνεση στα μικροπολιτικά σχέδια του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου».

Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο που μελετούσε για την ψήφο της ομογένειας, το οποίο παρέμεινε στο συρτάρι, επεδίωκε την θέσπιση ενός συγκεκριμένου αριθμού εδρών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πάντως, σε καμμία περίπτωση δεν ήθελε η ψήφος των ομογενών να προσμετράται στον συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών. Η επιτροπή που είχε συντάξει το σχέδιο υπό τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, παρέδωσε την πρότασή της στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο αυτή να προχωρήσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο  της «επιτροπής Πουλάκη» οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό θα μετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους και η ψήφος τους θα «κατευθύνεται» σε έναν αριθμό εδρών που θα τους διατεθεί από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα γίνει 20μελές αντί 12μελές που είναι σήμερα. Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού δηλαδή θα ψηφίζουν «λίστα» κόμματος (χωρίς «σταυρό») για τις τρεις ή και περισσότερες έδρες αποδήμων που θα αναλογούσαν από το Επικρατείας. Η φιλοσοφία του είναι να εκπροσωπούνται οι απόδημοι, με τρόπο όμως,  που θα επηρεάζει σαφώς, αλλά να μην αλλοιώνει «πλασματικά» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι προτείνει η ΝΔ

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει δηλώσει ότι βασική προτεραιότητά του είναι η κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την νίκη τους στις εκλογές της 7ης Ιουλιου είχε αποσυνδέσει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου . Όπως είχε πει: «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται, προτεραιότητα, η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», είπε συγκεκριμένα.

Η πρόταση της ΝΔ θεωρείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονισμένη επί της αρχής για κομματικά οφέλη, διότι δίνει την δυνατότητα στους αποδήμους  να συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ορίζεται ότι:

* Δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

* Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων, δηλαδή επί της ουσίας θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συνολικά και όχι για έναν αριθμό εδρών του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομογενών που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους στις εθνικές κάλπες, θα προστεθούν στο εγχώριο εκλογικό σώμα και, σε αντίθεση με αυτό, θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα της προτίμησής τους, χωρίς «σταυρό» προτίμησης σε υποψηφίους βουλευτές.

Η μεγαλύτερη εισροή ψήφων αναμένεται κυρίως  από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, δεδομένου ότι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση καθιστούσε απαγορευτική την αυτοπρόσωπη παρουσία τους όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι το  ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στην ψήφο των αποδήμων, ενώ με την εκδοχή της ΝΔ διαφωνούσαν κατά καιρούς όλα τα μικρότερα κόμματα.

Σύμφωνα με την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, η ψήφος της ομογένειας βρίσκεται στον “αέρα” και μάλλον απίθανο είναι το σενάριο της συναίνεσης στη βουλή και της συγκέντρωσης 200 ψήφων στη βουλή που απαιτούνται για  να ανάψει  το “πράσινο φως” για την κατοχύρωση του  δικαιώματος  του εκλέγειν στους αποδήμους.