Τα “κόκκινα” δάνεια στην ατζέντα της συνάντησης Ζαββού – Ένρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββού με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια στη Φρανκφούρτη, θα τεθεί η συστημική λύση που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, με τη δημιουργία Asset Protection Scheme στο οποίο θα μεταφερθούν δάνεια 15 – 20 δισ. ευρώ.

Η έγκριση από την DGComp του επικαιροποιημένου “ιταλικού” σχεδίου που αφορά στη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme για την αντιμετώπιση των NPLs, αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τι τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά έχει πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την άμεση έγκριση του APS  ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο. Με την ενεργοποίηση του σχήματος, οι τράπεζες μπορούν να προσδοκούν σε άμεση απαλλαγή τους από NPLs της τάξεως των 16 δις ευρώ.

Όσον αφορά στο σχέδιο αντιμετώπισης των NPLs που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί επίσης από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να λάβει το “πράσινο” φως ενδεχομένως και εντός του έτους.