Αμάν πια με τη ψήφο των απόδημων…

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

του Νίκου Τ. Παγώνη*
ntplinos@gmail.com

Πολλή κουβέντα γίνεται, ξανά, με τη ψήφο των απόδημων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει την προεκλογική της εξαγγελία και να φέρει, σύντομα λέγεται, σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δεδομένου, όμως, του γεγονότος ότι η ψήφιση απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών τουλάχιστον, καθώς και την πρόσφατη αρθρογραφία στην Αυγή, μαζί με τις ενστάσεις, κυρίως του ΚΙΝΑΛ, το θέμα δείχνει ότι ούτε αυτή τη φορά οι απόδημοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας του, γιατί το να ψηφίζουν στην Ελλάδα υπάρχει ήδη.

Προσχηματικά, η συζήτηση γίνεται για το πώς και για ποιους οι κάτοικοι εξωτερικού θα ψηφίζουν, για το αν θα προσέρχονται στα τα κατά τόπους διπλωματικά καταστήματα ή θα ισχύει η επιστολική ψήφος και μία σωρεία άλλων διαδικαστικών που ένα σκοπό έχουν μόνο: η συνταγματική επιταγή οι απόδημοι να ψηφίζουν, να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, θέματα ουσίας, όπως ακριβώς το συγκεκριμένο, να μην αποφασίζονται σε βάση αρχών και αξιών, αλλά, πρωτίστως,  να υπολογίζεται το πολιτικό συμφέρον και κόστος. Έτσι, λοιπόν, και για τούτο το ζήτημα δεν προσμετράται το συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών να ψηφίζουν, αλλά το ό,τι, πολύ πιθανόν, η πλειοψηφία των ψήφων να ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία, όπως επανειλημμένες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Πάρα πολλές προηγμένες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κ.α.) επιτρέπουν τη ψήφο των αποδήμων τους, ορισμένες, δε, επιπλέον, προβλέπουν έδρες στο κοινοβούλιό τους αποκλειστικά για τους απόδημους, (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Ο Καναδάς, με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του (Ιανουάριος 2019), κατάργησε όλους τους περιορισμούς σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των απόδημων και επιβεβαίωσε το δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

Ατέρμονες οι συζητήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όμως, οι συζητήσεις είναι ατέρμονες, οι επιτροπές που το επεξεργάστηκαν πάρα πολλές, οι ενστάσεις ατελείωτες και γενικά κυριαρχεί ένα κλίμα του «ναι μεν, αλλά…». Και το «αλλά» είναι ικανό να δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια και σκέψη ολοκλήρωσης των διαδικασιών και μοιραία η ψήφος των απόδημων θα μετατίθεται συνεχώς στις καλένδες, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων, όπως, πολύ φοβάμαι, και της σημερινής.

Συνεχώς γίνεται εύφημη μνεία για την αξία της ελληνικής Διασποράς, το μέγα κεφάλαιο του απόδημου ελληνισμού, τη δύναμη του ελληνικού στοιχείου που ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και το πόσο βαθιά Έλληνες και πατριώτες είναι τα ξενιτεμένα παιδιά της Ελλάδας. Λόγια παχιά και μεγαλόσχημα που συνήθως λέγονται και ξεχνιούνται με την ίδια ταχύτητα που εκστομίστηκαν.

Στον αντίποδα βρίσκονται όλοι αυτοί που θεωρούν «ξένους» τους απόδημους, καθώς και όλοι οι άλλοι που φοβούνται τη δύναμη, που πιθανώς θα αποκτήσουν με τη ψήφο τους, οι απόδημοι να κατευθύνουν την ελληνική πολιτική σκηνή.

Και στη μέση βρίσκονται οι απόδημοι, που όχι μόνο έχουν χάσει το δικαίωμα του “ψηφίζειν” στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και που νοιώθουν δευτέρας κατηγορίας πολίτες, απαξιωμένοι και παραγκωνισμένοι από εκείνη τη χώρα που στη συνείδηση και στο μυαλό τους καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Πάντως, δε θα ήταν υπερβολή να αναφωνήσει κάποιος «αμάν πια με τη ψήφο των απόδημων, μας πρήξατε». Φτάνει πια όλη αυτή η φαρσοκωμωδία. Που την παίζουν όλα τα κόμματα. Είτε καθίστε κάτω όλοι μαζί και βρείτε λύση είτε πείτε ξεκάθαρα στην οικουμένη: Ξεχάστε το!!!

 

* Ο Νίκος Τ. Παγώνης είναι τέως πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Καναδά.