Άρειος Πάγος: Νέα ηγεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δύο νομικούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση επέλεξε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα για να αναλάβουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Πρόεδρος  ορίστηκε ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και εισαγγελέας ο μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας. 

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Γεννηθείς το 1953 ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979.  Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου  είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος. Είχε προηγηθεί, το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, η παράλειψή του από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων, γεγονός που είχε ανακόψει τότε την πορεία του για την προεδρία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του αρεοπαγίτη, είχε οριστεί ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Ποιός είναι ο νέος εισαγγελέας

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  γεννήθηκε το 1955. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Ο κ. Πλιώτας είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Εισαγγελικός λειτουργός με κύρος και επιστημονική κατάρτιση ο κ. Πλιώτας τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.