Ο Μπολσονάρου άλλαξε γνώμη: Δέχεται την οικονομική βοήθεια για τον Αμαζόνιο αλλά έθεσε έναν όρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H κυβέρνηση της Βραζιλίας άλλαξε γνώμη. Μετά την αρχική της άρνηση, το ξανασκέφτηκε και τελικά κατάληξε στην απόφαση να αποδεχτεί  την προσφορά οικονομικής βοήθειας «από ξένους οργανισμούς και ακόμη και χώρες» για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, θέτονας όμως έναν όρο:Να ελέγχει τα κεφάλαια.

«Το σημαντικό είναι πως, αφού τα χρήματα αυτά εισέλθουν στη Βραζιλία, την ευθύνη για τη διαχείρισή τους θα την έχουμε εμείς», είπε εκπρόσωπος της προεδρίας της λατινοαμερικάνικης χώρας, μία ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) προσφέρθηκε να διαθέσει άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπολσονάρου απαίτησε να του ζητήσει συγγνώμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα όσα δήλωσε.

Ειδικότερα, ο Μακρόν  κατηγόρησε τον Μπολσονάρου πως είπε «ψέματα» όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε χαρακτηριστικά: «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, συζητείται ότι  η εθνική κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ανοικτό ζήτημα», μια δήλωση που την έκανε πριν συναντηθεί με τους κυβερνήτης των εννέα Πολιτειών της χώρας του όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος. Όπως δήλωσε:  “η βραζιλιάνικη κυριαρχία στο 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου,  «στον δικό μας Αμαζόνιο», δεν χωράει ούτε αμφισβήτηση, ούτε διαπραγμάτευση”.

Στη σύγκρουσή του με τον γάλλο ομόλογό του, πάντως, ο Μπολσονάρου μπορεί να λογαριάζει στην «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» του Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου των ΗΠΑ, κατά τον οποίο ο βραζιλιάνος ομόλογός του «δουλεύει πολύ σκληρά» για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον Αμαζόνιο. «Ευχαριστώ πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ.

Μαχόμαστε εναντίον των δασικών πυρκαγιών με πολλή επιτυχία. Η Βραζιλία είναι και θα είναι πάντα διεθνές σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της εθνικής μας κυριαρχίας δεν θα έχει αποτέλεσμα», απάντησε ο Μπολσονάρου μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, Λίμα και Μπογοτά πρότειναν στις άλλες χώρες στις οποίες εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να συμμετάσχουν σε κατεπείγουσα σύνοδο την 6η Σεπτεμβρίου στη Λετίσια, στο νότιο άκρο της κολομβιανής επικράτειας, στα τριεθνή σύνορα της Κολομβίας με το Περού και τη Βραζιλία, προκειμένου να εξεταστεί η συντονισμένη λήψη μέτρων για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Πέραν αυτών των τριών χωρών, μέρος του τροπικού δάσους εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.