Στρόμπολι: Εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου (βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Φόβο προκάλεσε νέα ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι ανοικτά της Σικελίας που εκτόξευσε νέφος τέφρας, βράχους και  ένα ποτάμι λάβας στη θάλασσα. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 13:17 ώρα Ελλάδας στην κεντρική-νότια πλαγιά του κρατήρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ενώ οι αρχές έχουν επικεντρώσεις τις προσπάθειες τους στο να θέσουν τεθούν υπό έλεγχο πυρκαγιές  που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Στο ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχαν γίνει δύο μεγάλες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σ’ έναν 35χρονο σικελό περιπατητή.

Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχει απαγορευθεί η άνοδος στις πλαγιές του ηφαιστείου, καθώς λάβα εξακολουθεί να κυλάει μέχρι τη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα ορατή τη νύκτα.

Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).