Αιφνιδίασε την Μέρκελ ο Μητσοτάκης: Μίλησε στα γερμανικά – Τι δήλωσαν στους δημοσιογράφους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους, Μέρκελ και Μητσοτάκης έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
O Kυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, δήλωσε: «Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Εξέφρασα τη διάθεση μας στην καγκελάριο για βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας
– Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε στον τομέα της πράσινης οικονομίας.

Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό – Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ – Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να βελτιωθούν, γνωρίζει τη θέση μου η καγκελάριος.

Η νίκη μας στις εκλογές του Ιουλίου έστειλε πολλά μηνύματα. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε δύσκολη φάση – Κάνουμε κινήσεις για να την εξυγιάνουμε
– Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα της Ελλάδας στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα είναι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για τις επενδύσεις την Ελλάδα. Μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτές τις επενδύσεις, με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Η κα Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε πολιτική αξιοπιστία».

Μέρκελ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες

Την εκτίμηση ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολη εξέφρασε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό η Αnγκελα Μέρκελ. «Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε επίσης για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε επίσης στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής τη συμφωνίας. Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία. Συζητήσαμε για τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό – Είμαστε πραγματικά ακόμα μακριά από μια βιώσιμη λύση», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος.