Η Ολλανδία λαμβάνει μέτρα για τις «παράπλευρες απώλειες» από τον υπερτουρισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στην Ολλανδία για τον υπερτουρισμό που αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Στην κυριολεξία, εκτοξεύθηκε ο αριθμός των επισκεπτών στην Ολλανδία, λόγω των  φθηνών πτήσεων και του Airbnb.

Το Άμστερνταμ, με τα πολλά μουσεία, την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και τα ρομαντικά κανάλια με τις οργανωμένες περιηγήσεις, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις «παράπλευρες απώλειες» από τον υπερτουρισμό.

Τον περασμένο χρόνο πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι ταξίδευσαν στη χώρα, κατά πολύ περισσότεροι απ’ όσους ζουν εκεί. Και οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού αναφέρουν πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών θα έχει αυξηθεί έως και 50%, με τους υπολογισμούς να μετράνε στα 25 εκατ. τους ξένους επισκέπτες!

Ήδη οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Όπως για παράδειγμα, για την χρήση των  ενοικιαζόμενων ποδηλάτων και πατινιών που είναι πεταμένα, από  τα περιστατικά βανδαλισμών, μέχρι σε παραβάσεις που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνευματωδών, ή τη φασαρία και την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών.

Για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα, οι δημοτικές αρχές επέβαλλαν νέες ρυθμίσεις, περιλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, αυξημένα πρόστιμα (έως 140 ευρώ) για ανάρμοστη διαγωγή σε δημόσιους χώρους, περιορισμούς στη λειτουργία Airbnb (30 διανυκτερεύσεις το χρόνο) και μία σειρά από περιορισμούς στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων –όπως ενοικιάσεις ποδηλάτων και πατινιών, πρατήρια ντόνατ κ.λπ.—στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, από το 2020 θα απαγορεύονται οι οργανωμένες περιηγήσεις στην πασίγνωστη «Γειτονιά με τα Κόκκινα Φανάρια», ενώ χάρις στις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις πολλά από τα διάσημα «καφενεία κάνναβης» έχουν κλείσει. Επίσης έχει αρχίσει να συζητείται και το μέτρο της χρέωσης με εισιτήριο των περιστασιακών επισκεπτών της πόλης, όπως ξεκίνησε να ισχύει στη Βενετία.

Πλέον, όπως τονίζει το Γραφείο Τουρισμού, οι στόχοι της πολιτικής της χώρας έχουν αλλάξει και πλέον από την «προώθηση ως τουριστικού προορισμού» (destination promotion) θα στραφεί στην «διαχείριση του τουριστικού προορισμού» (destination management).

Πηγή: The Atlantic, ΑΠΕ