ΙΟΒΕ: Τεράστια άνοδος ο Δείκτης Οικονομικού Κλίμακος – Αισιοδοξία και προσδοκίες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη ευφορία επικρατεί, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων του ΙΟΒΕ για την άνοδο που σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίμακος, τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο ΙΟΒΕ στις Βρυξέλλες και κοινοποιήθηκαν από την Κομισιόν, τον Αύγουστο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 108,5 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο.

Η προηγούμενη επίδοση, αυτή του Ιουλίου, ήταν η υψηλότερη από το Μάρτιο του 2008.  Πρόκειται για μία εξέλιξη και όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς,   αποτελεί μία  απόδειξη του θετικού κλίματος που εμπεδώνεται μετεκλογικά αναφορικά με τις προοπτικές της  οικονομίας. Επιπλέον, σηματοδοτεί την αισιοδοξία που αρχίζει να ενισχύεται  στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών  της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στα πιο χαμηλά επίπεδα ιστορικά, ο δείκτης βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015 (στις 75.3 μονάδες) και στα πιο υψηλά επίπεδα κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2000 (στις 120.5 μονάδες).

Τεράστια ήταν η βελτίωση στην έρευνα μεταξύ των καταναλωτών, δείχνοντας το κλίμα εμπιστοσύνης που εμπεδώνεται και στην κοινωνία. Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες αλλά και στο λιανεμπόριο. Αντίθετα, “διόρθωση” υπήρξε στον δείκτη βιομηχανίας (ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να κινείται σε θετικά επίπεδα) και στον δείκτη κατασκευών.

Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά στην έρευνα του ΙΟΒΕ μεταξύ των καταναλωτών καταγράφεται ιστορικό υψηλό στις προσδοκίες των πολιτών για την πορεία  της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό καταγράφεται η προσδοκία μείωσης της ανεργίας, λόγω της πολιτικής των επενδύσεων που προωθεί η κυβέρνηση.